Birmingham Signal Box

Birmingham Signal Box

45.00

Hand-cast, solid concrete sculpture of the Birmingham New Street Station Signalbox. This limited-edition piece will stand on a flat surface such as mantlepiece or window sill. Perfect for lovers of brutalism and Birmingham to celebrate a architectural gem of the city.

Material: Cast concrete.

Size: 16cm high x 22cm wide.

Weight: 1 Kg.

Edition size: 200

Quantity:
Add To Cart

NEW STREET SIGNAL BOX: BICKNELL & HAMILTON 1964

The New Street signal box is located to the east of Birmingham’s New Street station; on the corner of Navigation St and Brunel St. It was designed by Bicknell and Hamilton Architects, and built in 1964 as part of the electrification of the Euston train line.

At five stories high above track level, the signal box has a tall, narrow design as a response to the awkward and constricted site into which it was squeezed. The height is often unnoticed however, due to the higher adjacent street levels; providing access at the first floor. The varying floor heights and asymmetrical form give an almost abstract and imposing composition to the building.

The signalbox typifies 1960’s brutalism and is now Grade II listed under the Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990. The signal box is acknowledged as a 'one-off' constructed on a very difficult and congested site. A dramatic building of exceptional architectural quality with a strongly sculptural form.”

Read more on the Play_Space Blog